Mir v objemu zelene narave.
Ravnovesje telesa in duha.
Krepitev zdravja in
ohranjanje lepote.

Terme Online

Naravni zdravilni dejavniki


Slovenci smo znani po tem, da se radi razvajamo v zdravilnih termah. Namakanju v topli zdraviliški vodi se ne odpovemo v nobenem letnem času. Slovenski termalni vrelci so razvajali že stare Rimljane, ki so poznali njene zdravilne učinke. Edinstvene termalne vrelce iz Slovenije so z zdravjem povezovali tudi mnogi evropski dvori.

Slovenska naravna zdravilišča odlikuje vrsta naravnih zdravilnih dejavnikov, kot so termomineralne vode, sladkovodno blato, naravne kopeli CO2 (mineralne kopeli), fango obloge (učinkovina je naravna primarna glina bentonit), morska voda in slanica, pitna hladna mineralna voda, med naravne zdravilne dejavnike pa uvrščamo še ug odno klimo, nadmorsko višino, aerosole za inhalacijo, zdravilno blato, mineralne peloide in šoto. Z vsemi naštetimi naravnimi zdravilnimi dejavniki so si pri različnih boleznih in bolezenskih stanjih pomagali že v Starem Rimu, ponekod so jih povezovali z božanstvi. Danes vemo, da so vsi dejavniki del naravnega bogastva.

Naravni zdravilni dejavniki so zajeti v balneologiji, vedi o zdravilnih lastnostih termalnih in mineralnih voda. Gre za pojem, ki izvira iz izraza “balneum” in “logos”, pomeni pa razpravo oziroma raziskovanje kopeli. Zdravilne vrelce uporabljamo tudi v pitne namene, kot inhalacije, kot dietalno terapijo, sprehajalne, glasbene kure in vzporedne metode tradicionalne medicine. Slovenija ima tudi to prednost, da naše podnebje deluje kot naravni zdravilni dejavnik. Že v preteklosti so uporabljali zdravilne podnebne dražljaje predvsem za zdravljenje bolezni dihal in kože. Ne glede na to, ali boste svoje proste dneve preživljali športno aktivno ali pa se boste raje predali sprostitvi in razvajanju, vam zdravilišča z vsemi naravnimi danostmi in zdravilnimi dejavniki ponujajo bližji korak do zdravja.

Naravni zdravilni dejavniki

                         
pitna hladna mineralna voda                                 
termomineralna voda - temp. na izviru (°C) 42-
63
35- 36,5 36- 38 32- 35 62 62- 73 30- 44 39  41     
55
 
  32 32 34,5
morska voda in slanica                                         
nadmorska višina (m) 142 375 179 230 161 186 220 269 208 228  0 169 395 395
povprečna letna temparatura (°C) 9,7 10 9,6 9,1 10,5 10 9 9,2 9,7 9,8 14 9,8 9 9,3
klima                                  
aerosoli z inhalacijo                                        
zdravilno blato in mineralni peloidi                                         
šota                                 
državno verificirano zdravilišče                                         
 
Povpraševalnik
Vas zanima storitev na levi? Dodajte jo v povpraševalnik in nadaljujte z brskanjem po ponudbi. Ko boste tako izbrali storitve, ki bi jih radi vključili v svoj oddih, lahko termam in zdraviliščem, ki ustrezajo vsem vašim željam, preprosto pošljete povpraševanje.

S klikom na znak lahko izbran kriterij oziroma storitev dodate ali odstranite.Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke