Mir v objemu zelene narave.
Ravnovesje telesa in duha.
Krepitev zdravja in
ohranjanje lepote.

Terme Online

Multipla skleroza


Multipla skleroza je bolezen osrednjega živčnega sestava, kamor spadajo možgani in hrbtenjača. Možgani nadzorujejo delovanje našega telesa tako, da po živčnih vlaknih pošiljajo električne signale. Živčna vlakna so ovita z maščobnim tkivom, ki se imenuje mielin. Vzroka multiple skleroze še ne poznamo. Raziskave kažejo, da gre za avtoimuno bolezen, pri kateri telo svoje lastne celice prepozna kot tujek in jih začne uničevati.

Pri multipli sklerozi začne telo izdelovati protitelesa proti mielinu, to pa privede do propadanja mielina. Simptomi so različni, od motnje vida, odrevenelosti, mravljinčenja, do omotičnosti, vrtoglavice in motnje spomina. Najhuje je, ko bolnika doleti mišična oslabelost, okornost, ima težave pri hoji in vzdrževanju ravnotežja, značilno je tudi tresenje in nerazločen govor.

Multipla skleroza je nepredvidljiva bolezen. Nekateri živijo mesece in leta z določenimi simptomi brez poslabšanj, pri drugih pa se simptomi stopnjujejo do hude invalidnosti. Multipla skleroza danes še ni ozdravljiva. Obstajajo pa postopki, s katerimi se pogostost in resnost napadov zmanjšata. Le-ti vključujejo zdravljenje z zdravili ter psihosocialno pomoč, ki jih ponujajo tudi naša zdravilišča s posebnimi programi. Cilj je upočasniti napredovanje invalidnosti in ohraniti kakovost bolnikovega življenja.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke